GPS & AIS

websitenieuw9

GPS

Op PC-Navigo kan een GPS worden aangesloten waarmee de positie van het eigen schip berekend kan worden. Zo kan in de kaarten het schip zichtbaar worden gemaakt. Ook staat de berekende positie allerlei berekeningen toe voor het verdere verloop van de route (bijvoorbeeld de vraag of men sneller of minder snel vordert dan gepland en of de route misschien moet worden aangepast).

Voor deze aansluiting is iedere standaard GPS geschikt. Men kan een bestaande GPS door middel van een verbindingskabel op de computer aansluiten. Als zo’n kabel nog moet worden aangeschaft kunt u volstaan met een eenvoudige GPS-antenne, een zogenaamde GPS-muis.

Een aparte GPS heeft u niet nodig als u een AIS toestel aan boord heeft. AIS toestellen hebben immers een ingebouwde GPS.

Lees hier hoe u uw GPS kunt installeren.

GPS aanschaffen
G-starIV

AIS

PC-Navigo is standaard geschikt voor het weergeven van AIS-signalen van schepen die zijn uitgerust met een AIS transponder. Door deze mogelijkheid kan men andere schepen eveneens zichtbaar maken in de kaart. Omdat alle grote zeeschepen, binnenvaartschepen, grote yachten en vele kleine pleziervaart intussen met een AIS zijn uitgerust, krijgt men de mogelijkheid om vroegtijdig de andere scheepvaart waar te nemen.

Op veel wateren is AIS apparatuur verplicht voor de schepen groter dan 20 meter. Hierover kunt u op de website van Rijkswaterstaat meer lezen. PC-Navigo werkt alleen met AIS apparaten die volgens NMEA0183 werken. Voor NMEA2000 is het nodig een converter te gebruiken.

Elke AIS transponder heeft ook een GPS-antenne. Deze kan u gebruiken in PC-Navigo om de positie te tonen. Hierdoor heeft u dan ook geen extra gps-muis meer nodig en is AIS alleen voldoende. Een externe GPS is dus niet nodig, maar kan wel handig zijn om te hebben in geval dat de AIS niet meer (goed) functioneert.

Er zijn verschillende klassen AIS. In de pleziervaart volstaat meestal een AIS type B, zoals onze Nauticast B2 AIS.

Voor beroepsvaart en bepaalde grotere pleziervaart is een AIS type A verplicht. Neemt u hiervoor contact op met onze dealers.

PC-Navigo kan een AIS Klasse A volledig instellen vanuit het programma. Zo is het eenvoudig de afmetingen van een konvooi aan te passen of het type konvooi in te voeren.  De reisgegevens zijn snel in te vullen zoals het aantal personen aan boord en eventueel de bestemming.  Alle Inland Klasse A toestellen, erkend door de Rijnvaartcommissie, worden door het programma ondersteund.

30010010=2 v Nauticast B2 AIS Class B

Kijk hier voor het aansluiten van uw GPS in PC-Navigo