Tips en Trucs

websitenieuw
Verschillende Schepen opnemen in PC-Navigo

Schepen die erg wisselende kruiphoogte hebben (b.v. zeilschepen met strijkbare mast en schepen met een klapbare of zakkende stuurhut) kan men ook als verschillende schepen in de vlootlijst opnemen. Door bijvoorbeeld een + achter de scheepsnaam te zetten kan men aangeven dat dat de afmetingen met de mast rechtop of met de stuurhut in de hoogste stand zijn. Zo hoeft men bij verschillende situaties niet steeds de scheepsgegevens te wijzigen maar alleen een “ander” schip te kiezen.

Zoeken naar Plaatsnaam

Bij het op plaatsnaam zoeken is het soms praktisch om een spatie achter een plaatsnaam van een grote stad te kiezen; in die gevallen, waarin een stad méér als één vermelding heeft, zal dan namelijk een kort lijstje met deze vermeldingen (b.v. Amsterdam Centrum, Amsterdam Noord, Amsterdam Zuid, enz.) verschijnen in de zoekresultatenlijst. Zet men de spatie vóór de plaatsnaam, dan verschijnen juist lange lijsten met b.v. alle bruggen in zo’n plaats (Willemsbrug Rotterdam, Erasmusbrug Rotterdam etc.)

Routeplanning in PC-Navigo

In tegenstelling tot wat men zou verwachten is er niet altijd een begrijpelijk verband tussen “toegestane” afmetingen en “beschikbare” (d.w.z. fysieke) afmetingen van bepaalde doorvaarten. Soms bevinden zich in “klasse I of II” vaarwegen sluizen waar een heel duwstel in past. Andersom komt het (met name in Frankrijk) veelvuldig voor dat in een kanaal met een “toegestane” scheepshoogte van 3,50 meter vaste bruggen gevonden worden die maar 3,40 meter zijn! Richtlijnen zijn daarbij moeilijk te geven maar wel is bekend dat sommige vaarwegautoriteiten marges hanteren bij het vaststellen van de grootste toegelaten scheepsafmetingen. Waar mogelijk gebruikt PC-Navigo voor de “beschikbare” afmetingen de precieze, werkelijke afmetingen.

Bestemming Vinden

Niet alle objecten en bestemmingen in Europa zullen met naam en toenaam in PC-Navigo vermeld zijn. Voor de reisplanning hoeft dit geen probleem te zijn, een bestemming dichtbij zal altijd voldoende informatie opleveren over de bevaarbaarheid van de route en de details ervan. Als U een bestemming niet kunt vinden op de naam, kunt U altijd met interactief zoeken de plaats aanklikken, en de meest wenselijke optie uit de aangeboden lijst kiezen. Als zich tussen de precieze bestemming en de opgegeven plaats geen bruggen, sluizen of andere hindernissen meer bevinden, is de bestemming dan bereikbaar.

iPad als extern scherm gebruiken voor PC-Navigo

Op een laptop met een wifi adaptor (draadloos internet adaptor) heb je de mogelijkheid om het gratis programma Connectify te installeren. Dit maakt van de laptop een wifi-hotspot. Het delen van internet moet in dit programmatje niet ingeschakeld worden. Vervolgens moet op de iPad het programmatje IDisplay geinstalleerd worden (kosten 3,- euro). De gratis versie van dit programma moet ook op de laptop geinstalleerd worden.

Procedure; Op de laptop Connectify activeren, IDisplay starten, op de iPad IDisplay verbinden met de laptop, op de laptop toestemming geven en PC-Navigo starten en vervolgens PC-Navigo naar het 2de scherm (de iPad) verschuiven.